HAMLET: L’ARMA DE LA BOGERIA

Conversa sobre Hamlet al CCCB el 21.01.2022

¿Hi ha, pels amants del teatre, un plaer més gran que gaudir d’una bona representació d’una bona obra? La resposta és “rotundament sí”. I al contestar que sí, no solament penso que és millor gaudir-ne en una bona companyia, penso igualment en el plaer que suposa endinsar-se en la obra, estudiar-la analitzar-la entendre els seus “entresijos”, les seves implicacions. Aquest exercici és el que no solament ens apropa més a l’obra, sinó que ens hi fica dintre, ens permet bussejar en la seva estructura i intencionalitat.

Per tal d’endinsar-nos en l’obra, en aquest cas en Hamlet, ens van invitar i acompanyar el passat divendres 21 de gener en un acte al CCCB, amb l’Ester Jordana, en Jose Valenzuela i l’Albert Reverendo (que també va moderar el col·loqui).

El debat va girar al voltant de la bogeria a Hamlet. La bogeria del protagonista mateix i també la d’Ofèlia. La discussió es va alimentar amb les preguntes sobre els seus estats psíquics. Ens va anar passant el temps amb la comparació de les conductes dels dos protagonistes, les coincidències i diferències dels seus comportaments, de les seves actituds, de com són arrossegats i com s’arrosseguen ells mateixos als seus destins.

Al voltant Hamlet és realment boig, o bé s’hi torna, o bé no ho és i senzillament ho simula, es va anar desenvolupant un diàleg viu i dinàmic que va analitzar-ho des de diversos aspectes i interpretacions, estudiant-ne els detalls, fent hipòtesis i buscant raons i matisos.

Amb aquest plantejaments se’ns va anar escurçant la tarda a mida que se’ns anaven suggerint més preguntes i mostrant, frase a frase, més facetes de l’obra.

Es va fer patent que, quan més et dediques a desplegar el text, més profunditat li trobes.

És de desitjar que l’equip de La Perla, juntament amb #AsSocPerla, continuï animant aquesta mena d’activitats que ens enriqueixen com a espectadors i ens permeten gaudir més enllà d’una bona representació d’una bona obra.

Carlos Heidepriem, soci núm.642

24.01.2022

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.