Divendres faves tendres o… sobrassada?

Sobrassada, i per golejada! Divendres passat, dia 25 d’octubre, des d’AsSocPerla vam fer un intensiu d’activitats al voltant d’Acorar, l’obra que ha estat a l’escenari de la Biblioteca entre el 23 i el 27 d’octubre. En Toni Gomila, actor i autor d’aquest magnífic monòleg que amb l’excusa d’un dia de matances ens fa reflexionar sobre aspectes gairebé èpics de l’existència, es va arremangar a fer sobrassades. I ens vam arremangar uns quants. Una vintena de socis i amics de La Perla 29, amb 15 kg de carn i xulla capolada al davant, i un grapat d’espècies, sota la direcció de Toni Gomila (i la recepta magistral de ca seva) vam fer pastó de sobrassada –i el vam embotir en budells- mentre escoltàvem com, quan i per què va sorgir Acorar. Acorar, un text de crítica, d’exaltació, de nostàlgia, d’amor a un temps i a uns costums que són molt mallorquins però que connecten amb grans veritats universals. Un text ple de sentiment sense sentimentalisme, que vessa del cor i arriba al cor.

I com l’obra mateixa, que es mou en dos plans –el d’una realitat tan tangible com les eines de matances o les parts d’un porc, i el de les grans veritats que ens commouen, com el pas de la vida a la mort- els mocaders accidentals, amassàvem la carn amb les espècies i ens deixàvem endur per les explicacions d’en Toni.

Les sobrassades –tècnicament, mallorquinament, “llonganisses”, perquè són de les primes- s’estan assecant a la Biblioteca de Catalunya. Les podreu veure –i tastar!- d’aquí no gaire, quan Rostoll Cremat ocupi la sala de teatre de la Biblioteca de Catalunya, de nou amb en Toni Gomila, de nou amb Mallorca com excusa.

Gràcies Toni i gràcies “assocperles” per una tarda tan completa. I encara després de les sobrassades hi va haver funció i, més encara, en acabat, un col·loqui-conversa entre en Toni Gomila i l’Oriol Broggi. Tot plegat, un luxe que podeu repescar al final de la plana.

PS: I si us vau perdre la projecció que vam fer diumenge 27/10/19 a la tarda, del documental Acorats. Crònica d’un fenomen, del periodista Joan Martí, us en podeu fer una idea aquí.
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *