No ser. Adéu al Festival Shakespeare

2015-04-15_1322

Amb tan sols 12 anys de vida i després d’onze edicions, la direcció del Festival Shakespeare ha anunciat la seva cancel•lació. Ho ha fet la seva directora –també una de les seves impulsores-, Montse Vellvehí, mitjançant una carta que ha fet pública als mitjans i a les xarxes socials. Els motius, la manca de recursos i de suport institucional i el cansament, ja que feia anys que l’organització del Festival lluitava i tirava endavant pràcticament només per “l’esforç, la il•lusió, els sacrificis i la generositat” de la gent que hi treballava.

“Som conscients que al Festival li calia una re-invenció constant i impulsiva, però no l’hem pogut fer amb els pocs recursos econòmics de què disposàvem (…) el Festival que hem volgut fer era massa car pel moment cultural que vivim.”.

L’organització del Festival ja havia patit un revers molt fort l’any 2011 quan, quinze dies abans de la presentació del Festival, l’Ajuntament de Mataró els va retirar la subvenció i els va obligar a cancel•lar-lo. Després d’un parell d’anys d’incertesa, el Festival va reaparèixer per tornar a celebrar-se, ara a Barcelona, la primavera del 2013. A Barcelona és on han tingut lloc les dues últimes edicions del Festival, l’última l’octubre de 2014, amb el suport i l’aixopluc de La Perla 29.
Portem massa temps veient com desapareixen programes culturals de la televisió i altres mitjans i com companyies i sales de teatre les passen molt magres per tirar endavant. Ara ens hem quedat sense el nostre Festival Shakespeare.

És cert que hi ha teatre abans, després i més enllà de Shakespeare però un Festival Shakespeare “en Majúscula” és necessari en un país que es vanta de ser culturalment inquiet i innovador, que s’enorgulleix de la seva tradició i planter teatral, que aposta convençut per la seva cultura i posa els mitjans necessaris per exportar-la al món. Això ens fan dubtar de que Catalunya sigui aquest país. I sap greu. I fa ràbia.

Gràcies Montse Vellvehí, Paco Azorín, Sandra Monclús, Oriol Broggi, La Perla 29 i tota la resta de professionals, companyies i públic que heu fet possible el Festival aquestes onze edicions. Us trobarem a faltar.


Un pensament sobre “No ser. Adéu al Festival Shakespeare

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.