Lectura d’Incendis

CRÒNICA DE LA LECTURA D’INCENDIS  (20 de març 2023)

Hem assistit amb molta il·lusió a la reposició d’INCENDIS, en format de lectura d’assaig, per part dels actors i actrius que la van representar en l’estrena original. Ha estat un regal compartit en una de les moltes activitats que aquest any 2023 es van succeint per a la celebració dels 20 anys de la Perla29 i pels 10 anys de l’associació AsocPerla.

És una obra impressionant, emotiva i colpidora, que no ha perdut gens de la seva vigència. Entres amb el cor obert, expectant, i en surts amb el cor encongit, ple de preguntes que busquen resposta.

El plantejament de l’activitat és un encert (si salvem alguns problemes de so). La lectura, que acaba sent una representació continguda, d’actors i actrius fa que et centris en el text. Et proposa que, una vegada passat tot el temps des de la seva representació escènica inicial, recuperis la seva memòria en un suposat assaig, previ a la posada en escena, de fet, quan de fet ja fa uns anys de la seva estrena. Et porta a una actitud reflexiva.

Per últim, el caràcter intemporal de l’obra. Sens dubte, és una obra totalment actual, és contemporània a nosaltres. Però el ressò antic i continuat d’alguns mites clàssics més coneguts, el cicle d’Èdip especialment, et confronta a la condició tràgica de la humanitat: Fins quan els humans hauran de patir abans no puguin acabar amb la violència, amb la intolerància, amb la intransigència, en fi, en (o amb?) la guerra oberta i física? 

SM i MH

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.