Fer fil-tiré, tota una experiència “Translations”!

Un dels brodats més distingits i valuosos que hi ha és el ‘fil-tiré’. Aquest consisteix a treballar sobre un tros de la mateixa roba desfilada, especialment lli, con si es fessin uns calats, i amb l’agulla enfilada amb fil de seda anar ordint, punt a punt, el brodat: s’agafen els mateixos fils de la tela, ara se n’ajunten uns, ara se separen, ara se’ls hi dóna una forma de fulla, després de flor… És una feina costosa, minuciosa, potser un xic pesada. Per fer-la bé cal tenir bons ulls i molta precisió en el treball, i els resultats són espectaculars.

201401d22_AO_TranslationsTot això em va venir al cap, ahir, quan gaudia de l’assaig de Translations. A l’obra hi ha una bona trama, ben ordida, espessa. Uns magnífics actors, potser a algun li cal encara un xic més de vocalització per entendre’l millor -és una peça teatral on la importància de la paraula és cabdal-; i un director Ferran Utzet que té la mirada afinada i la precisió justa per encarrilar bé la seva gent. No se li escapava res, treballava fi: ni un peu més endavant que un altre, ni un gest sobrer, ni un to imprecís, fins i tot el “dong”, tan simbòlic, en el moment de l’arribada de l’Imperi, va haver de ser repetit fins a ajustar-lo a la mesura de l’oïda de l’espectador d’ull viu.

L’experiència de viure l’assaig, pam a pam, va ser molt gratificant i molt estimulant per poder valorar la feina tan exhaustiva que hi ha al darrera de la posada en escena final. Com a públic només gaudim del plaer que ens dóna el teatre.

Per tant, gràcies als actors i director, que ens van permetre delectar-nos, sense cap mena de restricció, amb la seva feina. I gràcies a la La Perla 29 i a la Junta de l’#AsSocPerla que, amb el seu bon fer, ens va oferir aquest oportunitat.
Ambdues van fer fil-tiré.

Anna Folch Bartrolí
#AsSocPerla

Album de fotos: assajos oberts (22 i 23 de gener) de Traduccions a la Biblioteca de Catalunya, a càrrec del director de l’obra Ferran Utzet. Amb Enric Auquer, Jenny Beacraft, Ivan Benet, Òscar Intente, Montse Morillo, Albert Prat, Júlia Truyol, Ramon Vila i David Vert. Activitat organitzada per #AsSocPerla.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.